Tuesday, 8 January 2013

Bunga untuk raje : baby blue

.....






yang pic dibawah ini...lakar seni kreatif 
punyer bunga pulak  :))




kepada sesiapa yang berminat untuk menempah bunga yang comel lagi kretif ni sila tekan lakar seni kretif


Simple handbouquet tutorial

you all can do it

kalini saya nak ajar buat bunga pegang yang sgt simple dan semua orang boleh buat...tetapi sebelum tu, sy nk minta maaf disebabkan gambar tak habis ambil sebab bateri kamera habis..

barangan yang diperlukan ialah
1- bunga 3 jambak(kalau nk saiz kecil ambil 2 jambak)
2-gunting atau pemotong dawai
3-masking tape
4-dawai halus atau dawai bunga
5-kertas crepe
6-ribbon ikut suka


antara barangan yang perlu ada, bagi memastikan bunga pegang anda nampak hidup, pilihlah jenis bunga atau warna bunga yang seakan akan bunga hidup(ayat pengulangan..hihihi), paham paham sendiri jela :). Disini saya memilih bunga rose pink yang dijual beserta anak bunga putih(ikut tema majlis kahwin)



Gambar kiri adalah proses pemotongan batang bunga, tujuan nya untuk menyusun bunga nampak sama dan bulat serta padat...kalau bunga yang dijual memang sama..tak payah la potong..just adjust dawai tu jer...
Gambar kanan adalah proses menyusun bunga supaya nampak padat dan sama...


Gambar kiri setelah selesai menyusun bunga bagi nampak sama level...ikatkan batang dengan dawai halus supaya kejap sikit..(maaf..bahasa lintang pukang) Gambar kanan sekali, setelah itu lilitkan pula dengan masking tape...setelah selesai..ambil kesemua jambak yang telah dipotong dan di masking tape tadi...combinekan ketiga-tiga jambak tadi menjadi satu....ikat atau lilit dengan dawai halus atau besar.(tak kisah nk ikat ngan aper...tali rafia pun boleh asalkan jambak tu kejap jer)


Gambar kiri, setelah itu, untuk mengemaskan jambangan bunga, lilit kan pula dengan masking tape...Gambar kanan sekali ialah jambangan bunga yang sudah siap...sama susunan dan juga rapat....kalau tak nak rapat just adjust atau tarik0tarik kan batang bunga tu menjadi kembang


Kertas crepe untuk sebagai aksesori....terpulang kepada anda untuk menghiasnyer....


buat dalam 6 keping..bentuk kan macam ini..kemudian letak disekeliling jambangan bunga tadi...(maaf..pic x sempat nk ambil sebab bateri habis)


contoh bunga yang dah siap...  thanks pah...


thank you pah

ini contoh yang dah siap....boleh tambah bunga ikut suka hati...sekian


terima kasih  :)