Wednesday, 14 March 2012

Crepe Flower Tutorial - rainbow style

Salam..
baiknye hati kite..cewah..jom kita sama-sama share macam mana nak buat bunga telur ni...Azra mmg suke share pasal art ni...jom.. kepada bakal pengantin yang suke DIY project majlis mereka...bolehla jadikan bunga telur ini sebgai bunga pahar di pelamin...cute tau... Kalau rase leceh nak buat...meh la tempah dekat azra...senang jer...

perlu ada kertas crepe berwarna warni

kertas dipotong sepanjang 11 cm(ikut suke)

pulas kertas macam kita buka plastik gula-gula

terus lipat kebelakang

jadila macamni

bentukkan menjadi kelopak menggunakan jari

pandangan tepi

tara.....dah jadi kelopak

buat jugak yang lain2...macam keropok pulak

jangan lupe..pulas jugak bahagian hujung kelopak

ini tisu......tisu muka

bahagi 2....

bulat2kan separuh tisu td menjadi bebola cute

kemudian sarungkan bebola tadi dengan baki tisu tadi

dawai bunga saiz 28....kaler putih je...hijau x cantik

jerut macamni...

ambil satu kelopak...jerut sekali dengan kelopak

putar(jerut)

tambah lagi 2 kelopak

tiga...

empat....

lima...dan enam...

jerut sekuat mungkin...

pintal dawai tu hingga kebawah(kemaskan)

tara!!!....dah jadi..Tahniah semua...

15 comments:

  1. cantik ! nak try la :) thanks kongsi ;)

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing... sangat cantik :)

    ReplyDelete
  3. berminat nak trylah.. saya mark dulu ye :D

    ReplyDelete
  4. cantik!! tq 4 sharing.. nk diy utk my wedd.. heheh

    ReplyDelete
  5. cantik, nk tnya kertas crepe tu kt mne nk cari?? xpernah wt...utk mjlis tunang huhu

    ReplyDelete
  6. terima kasih semua....
    kertas crepe tu boleh beli di kedai jual aksesori kahwin
    selalu saya beli di:
    1. dalam semua house ada 3 kedai kahwin..yang paling murah kertas disebelah kedai farmasi(tak ingat nama...huhuhu)
    nak banyak pilihan warna polkadot dekat nilai 3..tapi jauh ler

    ReplyDelete
  7. terbaeek la sis!!! leh wat sendri...dapat save bajet kawen t...

    ReplyDelete